Warmte en energie in Geworteld Wonen

Alle huizen binnen Geworteld Wonen worden voorzien van een warmtepomp. Dit is een apparaat dat water door een buis laat circuleren, die zo’n 150 diep de grond in gaat. Het water dat rondgepompt wordt neemt de temperatuur van het water diep in de grond over. Vervolgens wordt deze warmte met een warmtewisselaar omgezet in warmte voor het verwarmen van het huis, maar ook voor het verwarmen van het tabwater (60 graden). In de zomer kan het huis juist gekoeld worden. De warmte in het huis wordt dan als het ware opgeslagen diep in de grond.

Het rondpompen van het water kost energie. Deze energie kan afgenomen worden van de energie-leveranciers, of er kan gekozen worden voor zonnepanelen (PV-cellen). Standaard zijn er geen zonnepanelen aanwezig, maar in samenspraak met Energie Exploitatie Rijswijk Buiten (EERB) waarachter het bedrijf KlimaatGarant zit, kan er gekeken worden wat voor uw huis gewenst is. Voor de totale energie die nodig is voor het verkrijgen van deze warmte zijn ongeveer 14 zonnepanelen nodig. Wilt u ook de standaard elektriciteit voor zaken als wasmachine, inductieplaat en verlichting zelf opwekken, dan zijn daar nog additionele panelen voor nodig. Naar schatting zo’n 18 stuks per huishouden.

De warmtepomp kan gekocht, maar ook gehuurd worden. Daarnaast is het mogelijk om ook de totale kosten voor de warmte van het huis en water ‘af te kopen’ voor een vast bedrag per maand. Hiervoor dienen wel extra isolerende maatregelen getroffen te worden. Daarnaast is het ook mogelijk om extra (onderhouds)service af te nemen. Garantie zit er standaard 12,5 jaar op.

Warmte en energie