Singing in the Kersentuin!

Jeroen van Lewe inspiratie

Hoe breng je een pijpestelen-regenachtige zaterdag leuk en nuttig door? Met zo’n twintig geworteld wonen bewoners brachten wij een paar weken geleden een inspirerend bezoek aan onze voorgangers: de CPO projecten de Kersentuin en het Groene dak.

In de ochtend werden we warm onthaald door bewoner en bestuurslid Hein Albeda van de Kersentuin. De eerste woningen van de Kersentuin zijn in 2003 opgeleverd, in totaal wonen er 94 huishoudens. Hein vertelde ons enthousiast over alle ins en outs, van de binding die een gemeenschappelijke ruimte met zich meebrengt, en de inrichting en het ontstaan van de tuin, tot aan de samenwerking met de gemeente, het delen van auto’s en de gezamenlijke tuindagen. Het was bijzonder om een project te zien met deze combinatie van sociaal én ecologisch duurzaam wonen. Voor mij een grote inspiratiebron voor ons eigen Geworteld Wonen project. Ik kan niet wachten tot het zover is en wij zelf ons eigen Geworteld Wonen terrein gaan bewonen. De ochtend bracht in ieder geval een waardevol inkijkje in de best practices en leerpunten van een gevestigde CPO vereniging.

In de middag brachten we een bezoek aan het Groene Dak. Het Groene dak is opgericht in 1993 en daarmee het eerste milieuvriendelijke woonproject van de gemeente Utrecht. De gemeenschappelijke ruimte die zij destijds samen hebben gebouwd zag er prachtig uit, en had uiteraard een tof groen dak. Het was heel inspirerend om te zien hoe in beide projecten de gemeenschappelijke ruimte essentieel is om de onderling cohesie te bevorderen. Al met al een inspirerende dag, met dank aan de Kersentuin en het Groene Dak die dit mogelijk hebben gemaakt. Het zou natuurlijk heel tof zijn als wij over een aantal jaren zelf onze best practices mogen gaan vertellen aan geïnteresseerden ;-).

Heb je ook interesse in ecologisch duurzaam en sociaal wonen? We hebben nog 1 hofwoning en een aantal appartementen beschikbaar.