Midwinterfeest in de Warmoestuin

Jeroen van Lewe feest, oogst, tuin, workshop, zelf compost maken

Zondag 18 december was het moment daar! De bewoners van de Warmoestuin organiseerden een Midwinterfeest. In de ochtend werkten we gezamenlijk in de tuin. Om 10 uur werd o.a. gestart met het planten van wilgen langs de waterkant van het terrein. Andere bewoners gingen aan de slag met het maken van hekjes van natuurlijk materiaal. Het was erg leuk om gezamenlijk te werken in de tuin. Velen hebben hier lang naar uit gekeken en nu konden we ook daadwerkelijk aan de slag.

Na een heerlijke lunch met broodjes en zelfgemaakte soepen was het tijd voor een aantal interessante workshops. Zo was er een boeiende presentatie van Jacques Moerman van de historische vereniging Oud Schipluiden, die ons eeuwen terug in de tijd nam en liet zien dat het terrein van de Warmoestuin al 2000 jaar wordt bewoond. Op het terrein zijn voor de bouw namelijk opgravingen gedaan aan boerderijen uit de 2de en 3de eeuw na Christus. Jacques ging ook uitgebreid in op het klooster dat vroeger op het terrein heeft gestaan en de mooie tuinen die ooit het gehele gebied bestreken. Rutger Spoelstra van de Stichting Groenkracht (http://www.groenkracht.nl/) informeerde ons over de principes van permacultuur, waarbij tuinontwerp wordt gebaseerd op principes van natuurlijke ecosystemen. Hierdoor krijg je duurzaamheid en stabiliteit.

gw_midwinter-38Voor de workshops konden we terecht in de huiskamers van de bewoners die al neergestreken zijn op het terrein. Het was leuk om te zien hoe zij hun woning hebben ingericht. Ook verzorgden bewoners zelf workshops. In een van de workshops werden we door Jolanda en Juliette aan het werk gezet om te bedenken hoe we met name praktische zaken aan willen pakken betreffende het werken in de tuin en hoe we bijvoorbeeld tegen de verdeling van de oogst aankijken. Aan de hand van een creatieve schets van een kruidenspiraal leidde Edze een inspirerende workshop. In een kruidenspiraal kan op een creatieve manier een ecosysteem gevormd worden met diverse soorten kruidige begroeiing. De kinderen konden zich vermaken met een leuk middag programma waarbij ze vogelvoercreaties maakten en afsluitend gezamenlijk liedjes zongen.

De workshops werden gezamenlijk afgesloten met een compostworkshop door Jan Morsch van de CompostBakkers (www.facebook.com/deCompostBakkers). Hij vertelde over wat we moeten doen en laten om goede compost te krijgen. Daarna werden de compostbakken op het terrein onder luid applaus officieel geopend. Toen was het tijd voor de borrel!