Geworteld Wonen ontvangt bijdrage uit Duurzaamheidsfonds gemeente Rijswijk!

Ferdy Van Gool bouw, deelnemers, het plan, inspiratie, locatie

Geworteld Wonen heeft in oktober een subsidie ontvangen uit het duurzaamheidsfonds van de gemeente Rijswijk. De subsidie is bedoeld voor de aanleg van een kweekkas en een ontmoetingsplein in de buurt. In totaal ontvingen zes initiatieven subsidie in de eerste ronde van dit nieuwe fonds. De beoordelingscommissie is gecharmeerd van het eigen initiatief en het open karakter van de tuin van Geworteld Wonen.

Het geld is niet alleen bedoeld voor de kas, maar ook voor het organiseren van twee open dagen voor de buurt en het informeren van Rijswijkers over de tuin.

De gemeente Rijswijk vindt duurzaamheid belangrijk. Het fonds is door de gemeente opgericht met als doel inwoners, ondernemers en organisaties met duurzame ideeën met cofinanciering te ondersteunen. We zijn blij dat het fonds een bijdrage aan Geworteld Wonen heeft toegekend zodat we de kas en het pleintje kunnen gaan realiseren.

Geworteld wonen is een woonbuurt waar we met 47 huishoudens gaan wonen, waar we zelf voedsel produceren in onze gemeenschappelijke tuin en waar we veel speelterrein hebben voor de kinderen. Als (toekomstige) bewoners van Geworteld Wonen willen we er een sociale, duurzame en groene buurt van maken. Het kloppend hart van de buurt is de gemeenschappelijke tuin met daarin o.a. moestuinen, een boomgaard en plekken om te ontmoeten en te spelen. Uitgangspunt voor de tuin is duurzame biologische landbouw en permacultuur.

In de tuin komt een kweekkas om jonge plantjes op te kweken. De kas komt op een ontmoetingsplein op een centrale plek in de tuin. Er omheen komen kindermoestuinen, compostbakken en zitbankjes. Het plein vormt de basis van waaruit we activiteiten gaan organiseren. In onze tuin willen we kinderen en volwassenen uit andere buurten van Rijswijk kennis laten maken met duurzame stadslandbouw. Hiermee willen we een voorbeeld zijn voor Rijswijk Buiten. Tijdens open dagen delen we onze kennis en ervaringen met lokale voedselproductie op buurtniveau en laten we zien hoe leuk het is om samen met je buren dingen te ondernemen. 

https://www.rijswijk.nl/nieuws/zes-duurzame-projecten-ondersteund-door-duurzaamheidsfonds

Duurzaam Rijswijk